Miksi valokuitu?

Valokuituliittymä on jokaisen kodin ja yrityksen perusliittymä, nyt ja tulevaisuudessa. Varmasti toimiva tietoliikenne on yhtä tärkeä kuin sähkö-, vesi- ja viemäriliittymät. Valokuituliittymä mahdollistaa tavanomaisten nettiyhteyksien lisäksi TV- ja viihdepalvelut sekä myös uudet tulevaisuudessa kehitettävät palvelut. Valokuitu on ainut keino varmistaa, että myös maaseutualueilla pysytään tietoyhteiskunnan kehityksessä mukana. Kobbnet nettiyhteydet ovat käyttäjiensä omistamassa voittoa tavoittelemattomassa osuuskuntaverkossa aina edulliset. Huippunopea Internet varmistaa, että palvelut toimivat luotettavasti. Kobbnetin valokuituverkko mahdollistaa sinulle huippunopean 100 Mbit/s yhteyden. Verkon nopeus on aina sama sekä kotoa verkkoon että verkosta kotiin päin. Koska tietoliikenteen määrän kasvu ei lopu tähän, rakennetaan verkko jo alusta asti mahdollistamaan myös jopa 1000 Mbit/s (1 Gigan) yhteydet.

Myös puhe sujuu internetin välityksellä
Nopeasta internetyhteydestä löytyy apu myös pätkiviin puheluihin. Kun älypuhelimesi on yhdistettynä internettiin voit soittaa ääni- tai videopuheluita valokuitua hyväksi käyttäen. Muun muassa Skypessä tai WhatsAppissa on mahdollisuus soittaa myös ääni- ja videopuheluita internetyhteyden välityksellä.

Nopeat päivitykset kaikkiin ohjelmiin
Käyttöjärjestelmien ja tietoturvaohjelmistojen kehittyessä niitä päivitetään viikoittain. Päivityksillä lisätään ohjelmistoihin uusia ominaisuuksia, parannetaan toimivuutta ja tietoturvaa sekä korjataan ohjelmointivirheitä. Tietoturvan ja ohjelmistojen toimivuuden kannalta onkin tärkeää huolehtia siitä, että ohjelmistot ovat aina ajan tasalla. Ohjelmistojen päivitykset hoituvat nopeimmin ja luotettavasti valokuituyhteyden kautta. Pitää muistaa, että käytännössä nopeutta tärkeämpää on valokuidun luotettavuus ja yhteyden tasalaatuisuus – yhteys toimii aina.

TV-ohjelmat häiriöttä verkon kautta
Valokuituyhteys tuo sinulle televisiolähetyksesi nettiyhteyden välityksellä, jolloin et välttämättä tarvitse erillistä antennia vastaanottaaksesi lähetyksiä. Teräväpiirtolähetysten katselu vaatii vakaan, vähintään 8 Mbit/s nopeuden. Täyden ilon teräväpiirrosta saa 10-20 Mbit/s nopeudella. Antenniverkossa siirrytään 2020 kokonaan uuteen DVB-T2-lähetystekniikkaan. Tämä tarkoittaa, että mikäli TV-ohjelmat halutaan edelleen vastaanottaa antenniverkon kautta, saatat joutua korvaamaan vanhan järjestelmän uutta lähetystekniikkaa tukevalla antennilla ja digivirittimellä.

Häiriötöntä pelaamista
Parhaimman pelikokemuksen verkkopelien pelaamisessa saat valokuituyhteydellä toteutetuissa verkoissa, joissa on pienempi vasteaika kuin 4G- ja ADSL-verkoissa.

Verkko tuo vanhuspalvelut suoraan kotiin
Yksin asuva ikääntyvä ihminen tarvitsee kontakteja toisiin ihmisiin, tukea, turvallisuutta ja virikkeitä. Valokuidun avulla voidaan järjestää kaikki edellä mainittu luotettavasti ympäri vuorokauden.
Esimerkiksi etäkotipalvelun avulla kotipalvelun henkilöstö voi videoneuvotteluyhteyden kautta olla yhteydessä asiakkaaseen useita kertoja päivässä. Ilman valokuituyhteyttä palvelu ei välttämättä ole toteutettavissa, koska videoneuvottelu edellyttää tasalaatuista ja luotettavaa yhteyttä.

Terveydenhuolto etäpalveluna
Verkossa valokuidun mahdollistama videokuvayhteys ja erilaiset terveysmittarit tuovat terveyspalvelut kotiin. Etäsairaanhoito on valokuituyhteyksien ansiosta arkipäivää jo esimerkiksi Oulun seudulla, etälääkäripalveluja hyödynnetään myös mm. Haminassa ja Inkeroisten apteekissa.
Terveydenhoitajan kotikäynnillä voidaan olla videoyhteydellä kontaktissa erikoislääkäriin missä tahansa. Tuntuma tällaisissa tilanteissa on valokuituyhteydellä niin hyvä, että asiakkaat usein unohtavat keskustelevansa lääkärin kanssa etänä. Terveydenhuollon etäratkaisut kehittyvät jatkuvasti ja niiden saatavuus laajenee sekä yksityisen että julkisen terveydenhuollon puolella.

Verkko tuo opetuksen jokaisen ulottuville
Etäopetus antaa mahdollisuuden koulutukseen ja opiskeluun kotipaikasta riippumatta. Oppilaitokset hyödyntävät nopeaa nettiyhteyttä tarjoamalla uudenlaisia tapoja opiskella, esimerkiksi kielikursseille voi osallistua kotoa.
Valokuituyhteys mahdollistaa lähes rajattomat opiskelumahdollisuudet kotoa käsin lukiokursseista yliopisto-opintoihin.

Maaseudun yrityksille tasavertaiset toimintaedellytykset
Valokuitu on haja-asutusalueilla toimiville yrityksille elintärkeä. Sen avulla päivittäinen yhteydenpito, markkinointi, tiedonsiirto ja sähköisten palveluiden käyttö onnistuvat katkoksitta. Edullinen kuituverkkoyhteys mahdollistaa myös uusien – ei paikkasidonnaisten – yritysten sijoittumisen haja-asutusalueille.

Kiinteistön valvonta ja kodin hallinta 24/7
Erilaiset turvallisuutta lisäävät etävalvonta- ja hälytyspalvelut toimivat nopean yhteyden kautta luotettavasti. Nettiyhteydellä maatalousyrittäjä voi mistä tahansa tarkistaa, että navetassa kaikki on hyvin. Samoin loma-asuntoa voidaan luotettavasti valvoa kuituyhteydellä joko kameravalvontana, tai erilaisilla liike-, lämpö- ja kosteusantureilla.

Älykäs koti kommunikoi verkon kautta itse
Esineiden internet ei ole enää tulevaisuutta vaan tätä päivää. Älykkäät verkkoon kytkettävät laitteet yleistyvät päivä päivältä ja tulevaisuudessa älykoti toimiikin yhä helpommin ohjattavan yhden järjestelmän kautta.
Ruokaa automaattisesti tilaavat jääkaapit, sisäilman laatua valvovat ilmastointijärjestelmät ja pölynimurit tulevat pian olemaan osa arkeamme.
Yksinkertaisimmillaan älykodista puhuttaessa kyse on sovelluksella etäohjattavista laitteista, kuten valaisin- tai lämmitysjärjestelmistä. Hienostuneemmin sillä tarkoitetaan kotia osana esineiden internetiä (IoT, Internet of Things), jossa verkkoon kytketyt laitteet viestivät ja ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa.